Hajunpoisto asunnosta: näin poistat tehokkaasti epätoivotut hajut

Epämiellyttävät hajut asunnossa ovat varsin yleinen ongelma. Hajunpoisto asunnosta onnistuu tehokkaasti, jos sen tekee oikein. Ammattilaiset hoitavat hajunpoiston ongelmitta ja jälkiä jättämättä.

Asunnossa leijuvaan hajuun ei ole yhtä yksittäistä syytä, vaan se voi johtua erilaisista asioista. Syynä hajulle voi olla esimerkiksi kosteusvaurio, home tai asunnossa pitkään ollut vainaja.

Aina pelkkä tuulettaminen ei riitä hajusta eroon pääsemiseksi. Varsinkin jo pidemmän aikaa pysyneet hajut ovat todennäköisesti jo pinttyneet asuntoon, minkä takia hajunpoisto asunnosta voi vaatia jopa järeitä keinoja.

Hajuongelmia voi syntyä monella eri tapaa. Jo pahasti palanut ruoka voi jättää epämiellyttävän hajun asuntoon. Erilaisia savuvahinkoja voi syntyä, kun hormit ovat tukossa, ja voi myös olla, että häädetty asukas on jättänyt taakseen sotkun, jonka haju ei edes siivouksen jälkeen hävinnyt.

Onneksi pinttyneimmätkin hajut on mahdollista hävittää oikeilla menetelmillä. Tässä tekstissä esittelemme ammattilaisten parhaimpia keinoja asunnon hajunpoistoon.

Hajunpoisto asunnosta onnistuu parhaiten otsonoinnilla

Otsonointi on tehokkain tapa hajunpoistoon asunnosta. Mutta mitä se oikeastaan on?

Otsoni, kemialliselta merkiltään O3, on väritön, raikkaan hajuinen ja ärsyttävä yhdiste. Otsonin tehokkuus hajunpoistajana piilee hapettamisessa, jonka avulla se tuhoaa epäpuhtauksia eli tässä kontekstissa hajua.

Liiallinen otsoni on vaarallista ihmisille. Hengitetty otsoni kulkeutuu hengitysteitä pitkin elimistöön ja voi vaurioittaa hengitysteitä ja aiheuttaa tulehduksia. Otsoni voi väärin toteutettuna vaurioittaa erilaisia pintamateriaaleja, kuten betonia, kipsilevyä, linoleumia, puulattioita ja kokolattiamattoja.

Näiden haittojen välttämiseksi otsonointi kuuluu tehdä huolellisesti ja oikein. Huolehtimalla turvallisuudesta otsonoinnin vaarat voidaan laskea nollaan.

Otsonointi vaatii huolellisen ennakkotyön

Otsonointi tehdään erillisen otsonointikoneen avulla. Kone hoitaa itse otsonoinnin, mutta otsonointia varten on tehtävä useita ennakkovalmisteluja.

Koska otsonointi voi olla ihmiselle vaarallista, ei otsonoitavassa tilassa tule olla ihmisiä, eläimiä tai edes kasveja. Jos hajua poistetaan samalla myös irtaimistosta, tulee ne puhdistaa ja jättää asuntoon. Kaikki muu irtaimisto on hyvä viedä otsonoinnin ajaksi pois.

Otsonoitavan asunto on merkattava varoituskyltein, jotta kukaan ei vahingossakaan astu sisälle. Ammattilaiset osaavat ottaa huomioon tarvittavat turvatoimenpiteet ja tehdä työhön kuuluvat ennakkotoimenpiteet.

Hajunpoisto asunnosta otsonoimalla kestää hetken

Otsoni on ilmaa raskaampi aine. Jotta otsoni saadaan leviämään tasaisesti ympäri asuntoa, täytyy joidenkin otsonointilaitteiden kohdalla osata sijoittaa se oikein. Käyttämissämme otsonointilaitteissa on omat tuulettimet, minkä takia ne levittävät otsonin erittäin tehokkaasti sijoittelusta huolimatta.  

Otsonointi ei tapahdu sormia napauttamalla, mutta se ei ole pitkäkään prosessi. Otsonointiin tarvittava aika on tapauskohtainen ja riippuu esimerkiksi tilan koosta, otsonoidaanko samalla irtaimistoa sekä itse hajusta ja sen pinttyneisyydestä.

Otsonoinnin kestoa ei pysty etukäteen tarkasti määritellä, sillä se on todella tapauskohtaista. Esimerkiksi kalman haju saadaan todennäköisesti poistettua noin vuorokaudessa, mutta sekin riippuu paljon kohteesta. Otsonoinnin voidaan arvioida kestävän kohteen mukaan yhdestä kolmeen vuorokautta.

Otsonoinnin jälkeen täytyy malttaa odottaa hetki

Koska otsoni voi olla suurissa määrissä jopa hengenvaarallista, tulee sen kanssa olla varovainen. Otsonoinnin aikana asunnossa käyminen on ehdottomasti kiellettyä.

Kun otsonointi on valmis, tulee tilat tuulettaa perinpohjaisesti ja kytkeä ilmanvaihto päälle. Asunto ei silti ole heti käyttökelpoinen, vaan otsonoinnin jälkeen tulisi malttaa odottaa kaksi vuorokautta, jotta suurin osa otsonista on varmasti poistunut asunnosta.

Varoajan jälkeen pinnat on puhdistettava huolellisesti, jotta loput epäpuhtaudet saadaan varmasti pois.

Ionisointi on otsonointia hellempi ja turvallisempi menetelmä

Otsonoinnin sijaan voidaan hyödyntää myös ionisointia. Ionisointilaitteet tuottavat happea sisältäviä ioneja, jotka rikastavat ja kyllästävät sisäilmaa. Ionisointi on otsonointia hellempi ja turvallisempi menetelmä.

Ionisoimalla voidaan poistaa hajuja todella tehokkaasti. Ionisoinnista syntyy otsonia, mikä tekee siitä tehokkaamman hajunpoistajan kuin pelkkä otsonointi. Ionit puhdistavat tehokkaasti ilmaa, millä on sekä puhdistava mutta myös terveyttä edistävä vaikutus.

Vaikka otsonin määrä ionisoidessa on pienempi kuin pelkässä otsonoinnissa, ionisoidessakaan ei tule olla samassa tilassa ihmisiä, eläimiä tai kasveja. Jos ionisointi on hyvin pientä, voi tilassa oleskella samaan aikaan, mutta tehon tulee olla silloin niin pienellä, ettei sillä onnistuta pysyvää hajunpoistoa toteuttamaan. Tällainen kevyt ionisointi voi sopia esimerkiksi sisätiloissa oleviin tupakointihuoneisiin.

Hajunpoisto asunnosta vaatii kärsivällisyyttä mutta on täysin mahdollista

Oli hajuongelma mikä tahansa, saa sen poistettua asunnosta. Otsonointi sekä ionisointi ovat tehokkaita tapoja asunnon ja pitkäaikaistenkin hajujen poistamiseen, hengitysilman puhtaana pitämiseen ja tulevien hajuhaittojen ennaltaehkäisyyn.

Usein otsonoinnin lisäksi tarvitaan vielä perusteellinen siivous, jotta varmasti saadaan kaikki hajut ja liat poistettua. Esimerkiksi savuvahingot voivat jättää hajun lisäksi näkyviä jälkiä, jotka eivät otsonoinnilla lähde.

Vaikka otsonointi ja ionisointi ovat tehokkaita menetelmiä, eivät ne ole ihmeidentekijöitä. Kuten mainitsimme, ne eivät aina yksinään riitä poistamaan hajua asunnosta.

Tulemme paikan päälle kartoittamaan asuntosi tilanteen ja valitsemme sen perusteella toimivimman keinon hajunpoistoon.

Samankaltaiset artikkelit