Savunhajunpoisto asunnosta – savuvahingon jäljiltä
Savunhaju on yksi hankalimmista ja ikävimmistä sisäilmaongelmista. Se tunkeutuu helposti huokoisiin pintoihin, tekstiileihin ja jopa rakenteisiin, jääden piinaamaan asukkaita pitkäksikin aikaa. Usein savuvahinkoja syntyy saunan tai takanpolton yhteydessä tai isompien palovahinkojen jäljeltä.
Koska viime aikoina olemme saaneet paljon yhteydenottoja aiheeseen liittyen päätimme tässä blogikirjoituksessa käsitellä savunhajun syntymistä, sen ominaisuuksia sekä keskeisiä menetelmiä, joilla hajun voi poistaa tehokkaasti.
Savunhajun luonne ja leviämismekanismi
Savunhaju syntyy kaasumaisten yhdisteiden ja pienhiukkasten, eli nokihiukkasten, irrotessa palaneesta tai kärynneestä materiaalista. Erityisen hankalaksi ongelman tekevät hajumolekyylien taipumus imeytyä erilaisiin pintoihin sekä niiden kulkeutuminen ilmavirtojen mukana syvälle rakenteisiin. Korkea lämpötila lisää haihtuvien yhdisteiden määrää – kuuma häkäkuljetus voi jättää palojäämiä kattorakenteisiin tai muualle, minne puhdistus ei aina helposti ulotu.
Hajumolekyylit voivat olla aistein havaittavissa hyvinkin pieninä pitoisuuksina, erityisesti silloin, kun muodostuva haju leviää laajalle alueelle ja imeytyy huokoisiin materiaaleihin. Esimerkiksi puu, betoni, tiili ja tekstiilit imevät savunhajua syvälle huokosiinsa. Kun ilma myöhemmin lämpenee, hajumolekyylit vapautuvat takaisin huoneilmaan aiheuttaen tuttuja “savukäryn” pöllähdyksiä. Siksi korjaustoimien onnistuminen edellyttää perusteellisia ja oikein valittuja menetelmiä.
Keskeiset periaatteet savunhajunpoistossa
Savunhajunpoisto ei ole yksittäinen temppu tai aine, vaan kokonaisvaltainen prosessi, jossa huomioidaan hajun lähde, hajun leviäminen ympäristöön sekä puhdistus- ja hajunpoistomenetelmien yhteisvaikutus. Syitä tähän on useita:
• Lähteen poisto ja mekaaninen puhdistus. Kaikki selvästi hiiltyneet tai kärähtäneet materiaalit, jotka eivät ole pelastettavissa, on usein paras poistaa. Mekaaninen puhdistus eliminoi suurimman osan noesta ja pinttyneestä liasta.
• Oikean puhdistusaineen valinta. Noki ja tuhka sisältävät usein rasvamaisia ja happamia yhdisteitä, joten pesuaineen pH ja rasvanirrotuskyky ovat tärkeitä tekijöitä.
• Hapettava käsittely. Tulipalojen ja savun hajun poistoon käytetään usein vetyperoksidiin perustuvia aineita, jotka hajottavat kemiallisesti hajuja aiheuttavia yhdisteitä. Nämä aineet tunkeutuvat huokosiin syvävaikutteisina, varsinkin jos ne sumutetaan oikeanlaisilla laitteilla.
• Sumutusmenetelmät. ULV-sumutus (Ultra Low Volume) tai kuivasavu takaavat, että hajunpoistoaine tai hajua neutraloiva hajunmuokkausaine leviää samoja reittejä kuin savunhaju on alun perin levinnyt.
• Lämpötilan ja ilmanvaihdon hallinta. Lämmitettäessä huokoinen materiaali laajenee ja haihduttaa enemmän sisäänsä sitoutuneita yhdisteitä. Kun käsittelyn jälkeen vaihdetaan kylmään ulkoilmaan, saadaan rakenteissa piilevät hajuhiukkaset kuljetettua pois nopeammin. Toistuvat lämpö- ja kylmäsyklit auttavat “vetämään” hajuja pintojen sisältä ulos, mistä ne on helpompi poistaa esimerkiksi alipaineistuksella.
Savunhajunpoiston käytännön toteutus
- Työmaan arviointi ja turvallisuus
Savunhajunpoisto alkaa aina vahinkokartoituksella. On tärkeää paikallistaa savuvahingon laajuus ja erityisesti kohdat, joihin noki ja savu ovat voineet tunkeutua. Työskentelyssä tulee huolehtia henkilökohtaisesta suojauksesta. Hengityksensuojaimet, kemikaalinkestävät käsineet ja suojahaalarit ovat osa perusturvallisuutta, sillä pinttyneet hajumolekyylit ja puhdistuskemikaalit voivat ärsyttää hengitysteitä ja ihoa. - Puhdistus ja mahdolliset purkutoimet
Seuraavaksi poistetaan pahasti vaurioituneet materiaalit, kuten hiiltyneet maalipinnat, pinnat, joita ei voi enää puhdistaa tai pelastaa, sekä tarvittaessa vaurioituneet pehmeät sisustuselementit (matot, verhot). Kun suuret haju- ja nokilähteet on poistettu, jäljelle jäänyttä nokea pestään huolellisesti. - Märkä- tai kuivasavukäsittely
Pesun jälkeen käsiteltävät pinnat sumutetaan hajunpoistoaineella. Useimmissa vahinkokohteissa hajunmuokkausaineella tehtävä “märkä”- sumutus poistaa sekä savunhajun että desinfioi pinnat. Jos kohde on herkkä kosteudelle tai siinä ei ole mahdollisuutta lisätä ilmankosteutta, voidaan käyttää “kuivahajunpoisto”-menetelmää (kuivasavu).
Kuivahajunmuokkaus perustuu alkoholia sisältävään nesteeseen, joka höyrystetään lämpölaitteella. Se tunkeutuu syvälle huokosiin ja kuljettaa mukanaan hajua neutraloivaa tai hajua muokkaavaa yhdistettä. Hapettavissa yhdisteissä vetyperoksidi hajottaa hajuja aiheuttavat yhdisteet kemiallisesti. - Lämpökäsittely ja ilmanvaihto
Koska korkeampi lämpötila nopeuttaa haihtumista, lämmitys on tehokas keino “vetää” savumolekyylejä pois rakenteista. Tätä voidaan tukea tehokkaalla ilmanvaihdolla, alipaineistuksella ja kylmä-kuuma käsittelyllä. (lämpötilan nostaminen ja laskeminen vuorotellen). Käytännössä pinnat lämmitetään erilaisilla lämmittimillä. - Viimeistely ja tarkistus
Kun savunhajunpoiston perusvaiheet on toteutettu, tarkastetaan lopputulos aistinvaraisesti. Mikäli hajua vielä aistittavissa, voidaan viimeistellä lopputulos erillisellä hajunmuokkaus käsittelyllä.
Koska jokainen tapaus on omanlaisensa, toimenpiteet suunnitellaan tapauskohtaisesti oikean suhtaisiksi ja edetään askel kerrallaan periaatteella.
Sisäilman ionisointi – tuki hajunpoistoon
Usein savun ja käryn poistamisen tukena voidaan hyödyntää sisäilman ionisointia.
Tämä tarkoittaa käytännössä laitteiden käyttöä, jotka tuottavat negatiivisia ioneja parantaen ilmanlaatua. Ionit sitovat itseensä epäpuhtauksia ja hajumolekyylejä, jolloin ne painuvat lattialle tai jäävät suodattimiin kiinni.
Sisäilman ionisointi voi siis olla hyvä lisäkeino erityisesti laajojen savuhaittojen yhteydessä, sillä se auttaa pitämään huoneilman puhtaampana ja raikkaampana.
Ionisoinnin käyttö ei kuitenkaan korvaa muita siivous- ja hajunpoisto toimenpiteitä, vaan se toimii tehokkaana apuvälineenä muiden menetelmien rinnalla.
Mitä välttää savunhajunpoistossa?
- Pelkkä tuulettaminen tai hajusteiden suihkiminen ei riitä, jos savunhaju on jo imeytynyt materiaaleihin. Hajun peittäminen voi olla hetkellinen apu, mutta se ei poista varsinaista ongelmaa.
- Klooripohjaiset aineet eivät yleensä ole paras ratkaisu rakennusten hajunpoistoon. Ne voivat muodostaa haitallisia, pahanhajuisia yhdisteitä reagoidessaan muiden kemikaalien tai epäpuhtauksien kanssa. Hapettava vetyperoksidipohjainen menetelmä on ympäristöystävällisempi ja tehokkaampi.
- Väärä käsittelyjärjestys voi lukita hajuja rakenteisiin. Mikäli pinttynyttä hajua yritetään “kapseloida” tavallisella sisämaalilla ennen kuin itse lähde ja pohjapuhdistus on hoidettu, haju voi jäädä pysyvästi materiaalin sisään ja puskea maalin läpi. Tällöin mahdollinen lisäpurku voi käydä kalliiksi.
- Älä koskaan käytä otsonointia jos et ole 100% varma mitä olet tekemässä. Otsoni on erittäin vaarallista terveydelle eikä sitä tule missään olosuhteissa käyttää omatoimisesti.
Yhteenveto
Savunhaju voi tuntua ylivoimaiselta ongelmalta asukkaalle, joka joutuu asumaan pahan käryn jäljiltä tunkkaisessa sisäilmassa. Kuitenkin asiaan perehtyneille ammattilaisille savunhajunpoisto on joukko selkeitä ja tehokkaiksi osoitettuja työvaiheita.
Ensimmäinen askel on voimakkaimman hajulähteen poistaminen ja perusteellinen mekaaninen siivous. Seuraavaksi valitaan käyttökohteelle sopiva puhdistus- ja hajunpoistoaine, esimerkiksi lievästi tai voimakkaasti emäksinen pesuaine, biologinen neutralointiaine tai hapettava vetyperoksidiliuos. Näiden aineiden sumuttamisella päästään rakenteiden huokosiin. Lopuksi tehostetaan prosessia säätelemällä lämpötilaa, ilmanvaihtoa ja kosteutta – joskus hyvinkin tarkasti – jotta piilossa olevat hajuhiukkaset saadaan irtoamaan ja poistettua.
Savunhajunpoiston tavoitteena on lopulta palauttaa tila mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä kuntoa. Lisäksi sisäilman tulee olla terveellistä ja viihtyisää siellä asuville tai työskenteleville. Prosessi voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta siihen pätevät selkeät työohjeet ja vuosien aikana kehitetyt kemikaalit ja laitteistot. Kun savunhajunpoisto tehdään huolella heti alusta alkaen, asukkaiden ei tarvitse kärsiä ikävästä savukärystä pitkään – puhdas, raikas ja terveellinen sisäilma on saavutettavissa jopa vaativissa vahinkokohteissa.
Lisätietoa:
Jos haluat lisätietoa aiheesta ja oikeiden menetelmien valinnasta voit kääntyä ammattilaisten puoleen. TAF-Clean Oy:n kokeneet asiantuntijat, tekevät paikan päällä arvioinnin ja valitsevat kohteelle sopivat ratkaisut.
Savunhajunpoisto voi vaikuttaa laajalta toimenpidekokonaisuudelta, mutta perustana on aina johdonmukainen laatuketju: oikea alkuarvio, tehokas mekaaninen puhdistus, järkevä ainevalinta, sumutus, kuivasavu tai muu käsittely, lämmitys ja ilmanvaihto. Lopputuloksena on tila, josta savunhaju on poissa ja jossa sisäilma on miellyttävä niin asujille kuin vierailijoillekin.